Muzeul Pălăriilor de Paie din Crişeni

Szőcs Lajos, al cărui familie de trei generaţii se ocupă de fabricarea de pălării de paie, s-a hotărât să înfiinţeze primul Muzeu de Paie din ţară la Crişeni.

Muzeul a fost înfiinţat într-o casă ţărănească tradiţională renovată. În prima încăpere pot fi văzute toate modelele de pălării de paie din ţară, în încăperea din mijloc sunt amplasate diferite obiecte de uz şi decoraţie, ear în ultima încăpere este prezentată tehnica de fabricare al pălăriilor de la seceratul paielor până la pălăria gata făcută. Tot aici poate fi văzută şi chiar încercată cea mai mare pălărie purtabilă din ţară, cu diametrul de doi metrii şi greutatea de 2,65kg. La fabricarea ei s-au folosit 500m de împletitură de paie şi 1,5km de aţă. 

În curtea Muzeului, vizitatorul poate admira o extraordinară colecţie. Mai mult de 600 de pietre sculptate de natură, având forme deosebite, ca de exemplu: raţă, porumbel, şapcă etc. Tot în curte se găseşte şi o pălărie de cinci metrii.

Muzeul poate fi vizitat zilnic. Dacă este închis, întrebaţi în bar.

Programe de vară, tabere de împletire a paielor

Programul Muzeului de Pãlãrii de Paie constã în organizarea regulatã de tabere de îmletit paie si fabricare de pãlãrii, unde participanþii pot învãþa cum se fabricã pãlãriile de paie precum şi îpletirea de diferite obiecte din paie.

Locul taberelor este Crişeni. Cursurile se þin în atelierul din curtea muzeului. Muzeul asigurã necesarul de paie pe timpul cursurilor pentru participanþii la tabãrã. Se pot învãþa diferite feluri de împletituri pentru fabrivarea de pãlãrii, confecþionarea de podoabe de crãciun ºi alte obiecte din paie.

Pe timpul taberelor, în afară de cursurile de împletire a paielor, organizăm şi alte programe.

În legătură cu taberele, vă puteţi interesa la adresa de e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. "> This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Posibilitate de cazare la Crişeni

În cazul taberelor de împletire a paielor, vã stã la dispoziþie un complex de cazare de pânã la 50 de persoane ºi cãsuþe de camping cu douã sau trei paturi, prevãzute cu baie ºi WC.

Masa este comună, într-un singur loc, unde oaspeţii pot servi diferite preparate culinare tradiţionale secuieşti.

Comlexul de cazare precum şi căsuţele de camping pot fi luate în considerare şi de turiştii în trecere cu automobilul, sau de către aceia care doresc să petreacă un timp în inima satului şi să cunoască obiceiurile şi datinile încă vii ale acestuia.

Dacă comlexul de cazare şi căsuţele de camping sunt toate ocupate, putem oferi cazare şi la gazdele din sat.